E-MAIL: INFO@FOLDMERO.COM     Mobil: 06-20-323-4932     FAX: 06-1-690-1810         ONLINE ÁRAJÁNLAT >

Épületfeltüntetés – épületfeltüntetési vázrajz készítése

Az ún. épületfeltüntetési eljárás eredményeként az újonan létesített építmény bejegyzésre kerül az ingatlan-nyilvántartásba, illetve rákerül a földhivatalban vezetett nyilvántartási térképre.

Ez a tulajdonosnak egyrészt alapvető érdeke (hiszen a tulajdoni lapra is ennek alapjén kerül rá az épület), másrészt kötelezettsége is (ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. tv. 27. §).

Az illetékes önkormányzat ez alapján tehát kötelezi a tulajdonost az épület feltüntetésére a földhivatali alaptérképen (amire a használatba vételi engedélyben is felhívja a figyelmét).

AZ ÉPÜLETFELTÜNTETÉS FOLYAMATA >

ÉPÜLETFELTÜNTETÉSHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK >

ÉPÜLETFELTÜNTETÉSI VÁZRAJZ >

ÉPÜLETFELTÜNTETÉS ÁRAK >

 

Épületfeltüntetés árajánlat

Leggyorsabban az alábbi űrlap segítségével kérhet árajánlatot épületfeltüntetésre.

épületfeltüntetési vázrajz

 

 Milyen dokunentációk szükségesek az épület feltüntetési eljáráshoz?

- Új építés esetében: Végleges, jogerős használatba vételi engedély (lakhatási engedély) eredeti példánya.

- Régi építés esetében: fennmaradási engedély.

- Ingatlan-nyilvántartási kérelem (formanyomtatvány), a tulajdonos által aláíva. A tulajdoni lapra ez alapján kerül fel az adott épület.

- Speciális esetben (ún. épületkiemelésnél): tulajdonjogot igazoló szerződés (ha a földrészlet és a rajta lévő építmény tulajdonviszonyai eltérőek.

 

Kik végezhetnek épületfeltüntetést?

Épületfeltüntetést csak a megfelelő végzettséggel és jogosultsággal rendelkező földmérő végezhet.

További információk a földmérési jogosultságokról.

 

Hol vállalunk épületfeltüntetési munkát?

Budapesten és vonzáskörzetében:

Biatorbágy Budajenő Budakeszi Budaörs Herceghalom Nagykovácsi Páty Perbál Pilisborosjenő Piliscsaba Pilisjászfalu Pilisszentiván Pilisvörösvár Remeteszőlős Solymár Telki Tinnye Tök Törökbálint Üröm Zsámbék Szentendre Gödöllő

Budapest vonzáskörzetén kívül az épület feltüntetéssel kapcsolatos megkereséseket helyi illetőségű földmérő partnerünknek továbbítjuk (a következő települések közelében):

Cegléd Gyömrő Vác Érd Sopron Győr Csorna Mosonmagyaróvár Komárom Kecskemét Baja Kiskunfélegyháza Pécs Szigetvár Békéscsaba Gyula Orosháza Miskolc Ózd Kazincbarcika Sátoraljaújhely Szeged Hódmezővásárhely Makó Szentes Székesfehérvár Dunaújváros Debrecen Hajdúböszörmény Hajdúszoboszló Eger Gyöngyös Hatvan Szolnok Jászberény Törökszentmiklós Karcag Tatabánya Esztergom Salgótarján Kaposvár Siófok Nyíregyháza Mátészalka Szekszárd Dombóvár Szombathely Kőszeg Sárvár Veszprém Pápa Ajka Zalaegerszeg Nagykanizsa Keszthely

 

Milyen esetekben szükséges az épületfeltüntetési eljárás?

 

A.  Új építésű épületnél, a végleges használatba vételi engedély jogerőre emelkedését követően.

B.  Ha (pl. átalakítás során) változott az épület külső határvonala.

C.  Régebben épült építményeknél, hiánypótlásként.

Bár a tulajdonosnak kötelessége az új épület feltüntetését kezdeményezni, a régen épült építményeknél azonban néha mégis előfordul, hogy nincsenek feltüntetve a nyilvántartási alaptérképen.

Ez a hiányosság általában valamilyen jogi procedúra során derül ki (pl. hitelkérelem, adás-vétel, stb.) sok problémát okozva ezzel a tulajdonosnak.

Egyéb speciális esetek:

D. Használati mód változás

Amennyiben a tulajdonos az eredeti használatbavételi engedélyben bejegyzetthez képest, tartósan más célra kívánja használni az adott épületet – tehát megváltozik egy adott épület használatának módja, besorolása ezt át kell vezetni az ingatlan-nyilvántartásba.

Ha az épület kiterjedése nem változott meg (pl. nem bővült), akkor az átvezetéshez nem szükséges változási vázrajzot készíteni.

Az átvezetéshez azonban ebben az esetben is szükséges az önkormányzat jogerős határozata (tehát kérvényezni kell a más célú hasznosításra irányuló eljárás lefolytatását).

A jogerős önkormányzati határozat és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéshez szükséges kérelem alapján a földhivatal elvégzi az átvezetést az ingatlan-nyilvántartásban.

E. Épület kiemelés

Abban az esetben fordul elő, amikor a teleknek és a rajta lévő épületnek (akár csak részben) eltérők a tulajdonviszonyai.

Ilyenkor az épület vagy egyéb építmény (pl. pince) saját helyrajzi számot kap, önálló albetétre kerül.

Az ingatlan nyilvántartási bejegyzéshez ebben az esetben a tulajdonjogot igazoló okiratot (szerződést) is mellékelni kell.

 

Az épületfeltüntetés folyamata

0. Tájékozódás

Amennyiben Önnek épületfelmérésre van szüksége, itt megtekintheti tájékoztató árainkat.

Az ország egyes területein a vállalási díjak lényegesen eltérhetnek egymástól, ezért mindig érdemes e-mail-ben, telefonon (06 20 323 4932), skype-on, vagy ajánlatkérő űrlapon felvilágosítást kérnie.

A konkrét árajánlatot minden esetben a területileg illetékes, helyi földmérő partnerünk adja, illetve a további részleteket is vele kell egyeztetni.

1. megrendelés

A munkát közvetlenül a területileg illetékes, helyi földmérő partnerünktől rendelheti meg (telefonon vagy e-mailben), ehhez az alábbi adatok szükségesek:

- Megrendelő adatai (név, lakcím)

- Ingatlan adatai (település, helyrajzi szám)

 2. Földhivatali adatszolgáltatás

Az épületfeltüntetéshez szükséges adatokat minden esetben a földmérő igényelheti az illetékes körzeti földhivatalban (ezeket tehát még a tulajdonosnak sem adják ki).

Az adatok a változási vázrajz alapjául szolgáló digitális térképi adatokat, illetve a változás előtti ingatlan-nyilvántartási információkat tartalmazzák.

Időtartam: Az adatokat a megrendelést követően 1-2 munkanapon belül megigényeljük. A legtöbb földhivatal azonnal kiadja az adatokat, néhány helyen utólag küldik max. 8 napon belül.

3. Terepi mérés

Ennek során történik az új (vagy megváltozott) épület pontos méreteinek, illetve elhelyezkedésének meghatározása. Az épületen belül tehát nem mérünk, a tulajdonosnak elég a telekre való bejutást biztosítania.

Időtartam: általában a megrendelést követő 1 héten belül sor szokott erre kerülni. A terepi mérés időtartama egy átlagos családi ház esetében kb. 1 óra.

A mérés időpontját a megrendelővel minden esetben előre, telefonon egyeztetjük. Bár a méréshez nem szükséges a tulajdonos jelenléte, célszerűségi okokból ez mégis ajánlott. Egyrészt az esetlegesen felmerülő esetleges problémákat  így tudjuk a leghatékonyabban kezelni, másrészt a tulajdonosnak kell aláírni a földhivatali iktatáshoz szükséges formanyomtatványt (ingatlan-nyilvántartási kérelem).

4. Irodai feldolgozás

A terepi mérések eredményei alapján elkészítjük a földhivatalnak leadandó digitális és papír alapú munkarészeket (többek között az épületfeltüntetési vázrajzot).

Időtartam: általában a terepi mérést követő 3 munkanapon belül.

 5. Földhivatali átvezetés

Az elkészült munkarészeket, az eredeti jogerős használatba vételi engedéllyel (lakhatási engedély) esetleg fennmaradási engedéllyel és az ingatlan-nyilvántartási kérelemmel együtt leadjuk az illetékes földhivatalba, ahol iktatásra, majd záradékolásra kerül.

Ezt követően történik meg az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés, aminek eredményeként az épület rákerül a tulajdoni lapra.

Időtartam: a dokumentációk elkészítését követően 1-2 munkanapon belül leadjuk az anyagot a földhivatalba. A részletes földhivatali vizsgálatot (záradékolást) a földhivatal előírás szerint legfeljebb 30 nap alatt elvégzik.

A földhivatal az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés megtörténtéről automatikusan, levélben értesíti a Megrendelőt (az előírás szerint ennek határideje legfeljebb 30 nap).

Megjegyzés: a legtöbb földhivatalnál (külön díj befizetése ellenében) lehetőség van a soron kívüli eljárásra, mely a 2×30 napos ügyintézési időt lényegesen lerövidítheti.

6. Munka igazolása

Az elvégzett munka igazolása a Megrendelő felé többnyire a földhivatal által érkeztetett épületfelmérési vázrajzzal, valamint a földhivatal felé befizetett számlákkal történik.

Az érkeztetett változási vázrajzot általában a hivatalos szervek (pl. önkormányzatok, bankok) is elfogadják igazolásául.

Hozzászólás beküldése

*